آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
 با تصویب نهایی در آخرین جلسه هیئت دبیران شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران دهمین رقابت مسیه ایران هفتم تا نهم اردیبشهت 1390 به میزبانی شهرستان سه قلعه از توابع شهرستان سرایان در استان خراسان جنوبی برگزار خواهد شد. با توجه به هماهنگی های انجام شده با منجمان آماتور کرمانی در صورت آماده شدن مقدمات برگزاری این رقابت در کرمان مسیه دهم در کمپ کویری شهداد در کرمان برگزار میشود.
احمد کریمی و محمد رحیمی(عضو هیئت دبیران شاخه آماتوری) دبیران علمی دهمین رقابت مسیه اند و سرپرست برنامه ریزی اجرایی و پیشاهنگی نیز پورنگ پورحسینی (عضو هیئت دبیران شاخه آماتوری) است. علی متین فر نیز به عنوان هماهنگ کننده گروه برگزار کننده رقابت مسیه را یاری خواهد داد.
 
در رقابت مسیه دهم بخش آموزشی برنامه چشمگیرتر از دوره های پیش خواهد بود و پیش از رقابت کارگاهی یک روزه برای آشنایی با نجوم آماتوری هدفمند و علمگرا برگزار می شود. همچنین شاخه آماتوری انجمن نجوم قصد دارد با همکاری مراکز میزبان یک روز پیش از رقابت مسیه را به نشست نمایندگان گروه های نجومی در ایران برای شناسایی گروه ها و برنامه هایشان و هماهنگی و همکاری میان گروه ها و مرکاز نجوم در کشور اختصاص دهد. 
 
چه کسانی برای شرکت در دهمین رقابت مسیه ایران می توانند ثبت نام کنند؟

تمام شرکت کنندگان در رقابت مسیه باید با صورت های فلکی و اجرام شناخته شده فهرست مسیه آشنا باشند و پیش از این به کمک اطلس های آسمان، علاوه بر رصد ماه و خورشید و سیارات، تجربه رصد اجرام اعماق آسمان از فهرست مسیه را با تلسکوپ یا دوربین دوچشمی در کوله بار تجارب خویش داشته باشند و در حقیقت توانایی رصد و کار با ابزار اپتیکی آماتوری (تلسکوپ و دوربین دوچشمی) را داشته باشند.تهیه تلسكوپ یا دوربین دوچشمی, نقشه آسمان, چراغ قوه و سایر ابزارهای لازم برای رصد و شرکت در رقابت مسیه بر عهده خود شركت كننده است.مانعی برای امانت گرفتن ابزار رصدی از مراکزی همچون رصدخانه ها، فرهنگسراها، شهرداری ها و ... وجود ندارد، اما دقت کنید که اگر سازمان مالک تلسکوپ به شرط همراه بودن تکنسین اداری آن تلسکوپ و یا نفر همراه از حراست تلسکوپ را به رصدگر تحویل می دهد، امکان حضور آن شخص غیر رصدگر در کنار تلسکوپ در محل برگزاری رقابت وجود ندارد و فقط خود رصدگر و همگروهی اش است که می تواند همراه با تلسکوپ امانتی در رقابت شرکت کند (حتی اگر حاضر به پرداخت دو برابر هزینه حضور در برنامه نیز باشد!). چنانچه برای حصول این امر نیاز به نامه نگاری از سوی انجمن نجوم باشد، لازم است این موضوع را از طریق ایمیل با همکاران کمیته برگزاری رقابت مسیه در میان بگذارید.

 دهمین  رقابت مسیه در سه بخش رقابت، آموزش و عکاسی برگزار می شود:

بخش رقابت، مختص رصدگران با تجربه ای است که تا کنون بیش از تر نیمی از اجرام فهرست مسیه را رصد کرده اند و با این قصد در رقابت شرکت می کنند که تمام یا حدود 70% اجرام فهرست مسیه را طی یک شب در کنار زبده ترین رصدگران ایران رصد کنند. داوران که همگی از رصدگران باتجربه کشور هستند، بر روند صحت کار رصد این دسته از شرکت کنندگان نظارت خواهند داشت و نتایج رصدها را همراه با خود رصدگران ثبت خواهند کرد.

بخش آموزش، ویژه رصدگران علاقه مندی است که تجربه رصد کمتر از نیمی از اجرام فهرست مسیه را پیش از این کسب کرده اند. شرکت کنندگان در رده آموزش، دست کم باید با اصول رصد اجرام غیر ستاره ای آشنا باشند و پیش از این حداقل حدود 10 جرم مسیه را رصد کرده باشند. در این بخش داوران با تجربه ای که از مدرسان شناخته شده نجوم رصدی هستند، شرکت کنندگان در رده آموزش را برای رصد اجرام مسیه راهنمایی می کنند و از ابتدا تا پایان رقابت در کار آن ها خواهند بود و بر روش کارشان نظارت کرده، ایرادهای احتمالی در شیوه رصد را به شرکت کنندگان گوشزد خواهند کرد.

بخش عکاسی، چنانچه تعداد متقاضیانش به حد نصاب لازم برسد، در کنار رده های رقابتی تلسکوپ و دوربین دوچشمی، رده عکاسی رقابت مسیه نیز افزوده خواهد شد. این بخش نخستین بار به طور آزمایشی در ششمین رقابت مسیه انجام شده بود و داوری در آن نیز جداگانه انجام می شود. شرکت کنندگان در این رده، همزمان با سایر رصدگران که به رصد اجرام فهرست مسیه می پردازند، به عکاسی از این اجرام در طول یک شب خواهند پرداخت و بدیهی است که عکاسی از نماهای باز آسمان و ثبت رد ستارگان هدف این بخش از رقابت نیست و با دوربین دوچشمی یا تلسکوپ بدون موتور ردیاب نمی توان در این بخش شرکت کرد. پس از پایان رقابت نتیجه کار عکاسان در طول رقابت، از بعد کیفی و کمی با یکدیگر مقایسه می شود. همراه داشتن کلیه ابزارهای لازم برای عکاسی ژرف آسمان از قبیل تلسکوپ، سه پایه موتور دار مناسب، دوربین عکاسی دیجیتال مناسب، گاید اسکوپ و ... بر عهده شرکت کننده است. علاقه مندان در صورت تمایل به شرکت در این بخش ، باید به سوال آیا تمایل و امکان شرکت در بخش عکاسی رقابت مسیه را دارید؟ که در فرم ثبت نام قید شده است پاسخ مثبت دهند و در بخش مربوطه، کلیه مشخصات ابزارهای عکاسی که با آن قصد شرکت در رقابت دارند را همراه با نوع تلسکوپ و سه پایه به طور دقیق ذکر کنند و به این ترتیب در صورت تشکیل بخش عکاسی رقابت در کنار سایر عکاسان در این بخش شرکت کنند. تشکیل یا عدم تشکیل این بخش پس از به دست آمدن اطلاعات لازم از پذیرفته شدگان در زمان اعلام اسامی نهایی شرکت کنندگان مشخص خواهد شد.

شرایط شرکت گروهی

رصدگران با دوربین‌های دوچشمی فقط به صورت انفرادی می‌توانند شرکت کنند و امکان شرکت گروهی با دوربین‌های دوچشمی کوچکتر از 120×20 و تلسکوپ‌هایی با قطر دهانه کوچک‌تر از ۹ سانتی متر نیست. شرایط پذیرش گروهی به صورت زیر است: گروه ۲ نفره برای تلسکوپ‌های ۹ سانتی متر و بزرگ‌تر و دوربین دوچشمی با قطر شیئی ۱۲۰ میلی متر (یا دوربین های ۱۰۰ میلی‌متر تلسکوپی با استقرار چنگالی) که البته رصدگر می تواند با چنین ابزارهایی به صورت انفرادی نیز شرکت کند. گروه ۳ نفره برای تلسکوپ ۱۲ اینچ (۳۰ سانتی‌متر) و بزرگ‌تر یا دوربین دوچشمی با قطر شیئی ۱۵۰ میلی‌متر که رصدگر می‌تواند به صورت انفرادی نیز با چنین ابزارهایی شرکت کند.
شرکت کننده لازم است که اطلاعات مربوط به ابزار رصدی را به درستی در فرم ثبت نام پر کند و در صورت تغییر احتمالی نوع ابزار رصدی این موضوع را از طریق ایمیل با همکاران کمیته برگزاری مارتن مسیه در میان بگذارد. حداقل گشودگی (قطر دهانه) ابزار رصدی، چه تلسکوپ و چه دوربین دوچشمی، برای شرکت در برنامه 70 میلی‌متر است. مگر این که رصدگر از ابزار 60 میلی متری با اپتیک بسیار دقیق استفاده کند و این موضوع را از طریق ایمیل با همکاران کمیته برگزاری رقابت مسیه در میان بگذارد. رصدگران در سه رده دوربین دوچشمی، تلسکوپ، و تلسکوپ الکترونیک (بدون استفاده از جستجوگر خودکار) رقابت می‌کنند.
شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران طرحی را به سرپرستی پورنگ پور حسینی برای گردآوری و مستندسازی رقابت های مسیه در ایران آغاز کرده است تا آنها را برای معرفی سابقه این برنامه ها در سایت شاخه آماتوری قرار دهد و از تمام افرادی که تصاویر و مستنداتی از رقابتهای گذشته دارند درخواست می کند که با ارسال آنها به نشانی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید در این طرح همکاری کنند.
 
 
 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد