آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
رصد کهکشان ها برای منجمان علاقه مند به اعماق آسمان بسیار جذاب است. اما دیدن کهکشان ها کاری سخت و  نیاز به آسمانی تاریک دارد. آسمانی که در آن بتوانید با تلسکوپ مناسب ( 6 الی 12 اینچ ) کهکشان های زیبایی را در آسمان شب رصد کرد.


همانطور که می دانید کهکشان ها محل ظهور یکی از رویداد بسیار عظم در کیهان ما هستند. رویدادی که با هر بار وقوع آن شاهد هجوم اشعه های مرگبار گاما به سوی زمین هستیم، نام این رویداد انفجار ابرنواختری. آخرین لحظات پایان عمر یک ستاره ای که بسیار از خورشید پرجرمتر است. ستاره ای که گازهای هیدروژن و هلیوم خود را مصرف کرده و به دنبال گریزی از این وضعیت است و به ناگاه انفجار. امروزه بسیاری از منجمان آماتور با رصد کهکشانها سعی در کشف ابرنواختر ها دارند تا راه را برای تحقیق منجمان حرفه ای باز کنند.
اما در کشور ایران با وجود علاقه مندان بسیار به رصد آسمان شب و ستاره شناسی تا به حال هیچ ابرنواختری کشف نشده است. دلیل آن را به صورت مختصر و در چند خط بیان می کنم. نداشتن ابزار مناسب، این بهانه ای قدیمی است. امروزه هر منجم آماتور با کمترین هزینه می توانید تلسکوپ 4 یا 6 یا 8 اینچی تهیه کند. بسیاری از منجمان آماتور در کشورهای دیگر با همین ابزار به کشف ابرنواختران مشغول هستند. وقت نداریم، این دومین مورد است در زندگی روزمره ما گنجانده شده است. وقت ندارم آب بخورم، وقت ندارم رصد بروم، وسیله ندارم و .... باید برای هر کاری پشتکار داشت و برای رسیدن به آن تلاش کرد. آسمان را بلد نیستم، بسیاری از منجمان نیز آسمان را بلد نبودند ولی با کار و تلاش آن را یاد گرفته اند.
مطالبی که گفتم برای این است که باید به خودباوری برسیم و برای رسیدن به هدفی مشخص تلاش کنیم. در ادامه چند کهکشان زیبا برای فصل بهار را معرفی می کن که این بخش اول آن است:
 
M83
کهکشهانی در صورت فلکی مار آبی که در نزدیکی انتهای دم آن قرار دارد. کهکشانی از نوع SBc که با قدر 7.5 و اندازه 12 در 11 ثانیه قوسی در آسمان می درخشد. برای رصد ان به ابزار بسیار پیشرفته ای نیاز ندارید. با تلسکوپ 4 اینچی هم می توانید آن را مشاهده کنید. این کهکشان یکی از کهکشانهای فعال در زمینه انفجار ابرنواختری است و هر 50 سال تقربیاً 4 ابرنواختر در آن کشف می شود و می توان آن را گزینه مناسبی برای کشف ابرنواختر ها دانست.
 

Type of object:

Galaxy

RA (J2000.0):

13h 37m 00.2s

Dec (J2000.0):

-29d 52' 02"

B Magnitude:

8.2

V Magnitude:

7.5

Size:

12.9'x11.5'

Classification:

SBc

 
 هکشان M83
 
A یا NGC 5128

کهکشانی عظیم و نزدیک به کهکشان ماه راه شیری، که رصد آن به آسانی و با هر ابزار رصدی امکان پذیر است. این کهکشان در رده S0 قرار دارد و قدر آن 6.6 و اندازه زاویه ای ان از دید ما 25.7'x20.0' دقیقه قوسی است. دیدن آن برای هر رصدگر اعماق آسمان حیرت آور و زیبا است. کهکشانی که به مانند خوشه باز دیده می شود.
 

Type of object:

Galaxy

RA (J2000.0):

13h 25m 29.0s

Dec (J2000.0):

-43d 00' 58"

B Magnitude:

7.6

V Magnitude:

6.6

Size:

25.7'x20.0'

  کهکشان NGC5128
 
رصد کهکشان از درون تلسکوپ 12 اینچی 
 
 
 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد