آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
در شامگاه یکشنبه 19 خردادماه پس از غروب خورشید فروزان و آغاز تاریکی شب، هلال زیبای ماه در میان دو سیاره‌ی منظومه شمسی قرار خواهد گرفت.

در شامگاه روز یک‌‌شنبه، اولین جسم آسمانی که در بالای افق خودنمایی می‌کند الهه‌ی جنگ، مریخ است که این روزها میزبان کاوشگر ققنوس است. ققنوس را می‌توان آخرین فرستاده سازمان فضایی ناسا برای بررسی وضعیت حیات در این سیاره دانست. به زمین باز می‌گردیم و نظاره‌گر این اجتماع وسیع خواهیم بود. پس از سیاره مریخ، هلال ماه در 8 درجه‌ای بالای آن قرار دارد. در این شب هلال ماه با فاز 30.1 درصد خواهد بود که می‌تواند منظره مناسبی را برای علاقه‌مندان به رصد و عکاسی از آسمان شب به وجود ‌آورد. اما پس از ماه دو جسم نورانی دیگر قرار دارند که یکی به رنگ آبی و دیگری به رنگ زرد است. جسم آبی رنگ، قلب‌الاسد است. ستاره‌ای از قدر 1.4 که در فاصله 77 سال نوری از زمین قرار دارد. در کنار این ستاره، ارباب حلقه‌ها، سیاره زحل قرار دارد که رصد آن هیچ گاه خالی از لطف نخواهد بود. در این مقارنه قدر سیاره زحل 0.7 و فاصله آن از زمین 9.3 واحد نجومی است.

 

تصویر مقارنه 19 خرداد

 

 تصویر: افق غرب و جنوب غرب در شب 19 خرداد

 

بسیاری از علاقه‌مندان به زیبایی‌های آسمان شب با یکبار نظاره‌گر بودن حلقه های زحل، شیفته‌ی آن می‌شوند و هر روز به دنبال رصد آن هستند. رصد سیاره زحل بوسیله‌ی تلسکوپ می‌تواند بسیار جذاب باشد، حلقه‌های زحل و شکاف کاسینی، قمرهای آن به خصوص تایتان که مانند جسمی از قدر 8 در کنار زحل خواهد درخشید، جلوه‌گاه این سیاره هستند. البته این را نیز باید اضافه کرد که حلقه‌های زحل در حال تغییر زاویه نسبت به ما هستند و تا سال آینده زاویه‌ی آن از دید ما بسیار کم خواهد شد و به صورت خطی در اطراف زحل قرار می‌گیرند.

 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد