
«كره مريخ به بالاترين درجه درخشش خود در آسمان شب در پنجم شهريور خواهد رسيد... و به نظر ميرسد كه آسمان دو ماه دارد... » اين مضمون پيامي است كه اين روزها بارها به پستهاي الكترونيكي برخي از كاربران اينترنتي ارسال شده است. خبري كه هر ذهن كنجكاوي را به اين سو ميكشاند كه يك شب را زير آسمان شب سپري كند و همين موجب شد تا هر دريافت كننده اين خبر، آن را براي دوستان ديگرش نيز ارسال كند. اما گاهي شايد فاجعه وقتي رخ ميدهد كه حقيقت آشكار ميشود و به تو كه بي صبرانه منتظر ديدن يك اتفاق نادر بودي بگويند، همه چيز يك شايعه بيش نبوده است.
مدیر وب سایت آسمان شب ایران با رد خبر امكان رويت همزمان دو ماه در آسمان پنجمين شب شهريور 90، روياي بسياري از دوستداران پديدههاي كمياب را در هم ريخت.
*آسمان شب، علاقه انسانها
علاقه به نجوم و پديدههاي آسماني از همان دوران كودكي در انسانها پديد ميآيد تا جايي كه برخي از ما چند ساعت وقت را صرف پيدا كردن دب اكبر، دب اصغر و يا خوشه پروين ميكنيم؛ گويي موضوعي سخت ما را ساعتها به پرسش واداشته و خواب آسوده را از ما گرفته است.
اما اين ميل به همينجا ختم نميشود. از سر كار كه برميگردد با هزار تلاش، تلويزيون را از سريالهاي شبانه به شبكه چهار هدايت ميكند: آسمان شب!
همين كه خبر جديدي را دريافت ميكند يادش ميافتد كه دوستانش را نيز ميتواند در اين لحظه به يادماندني با خود شريك كند. گاهي نيز اين ميل به شناخت علوم طبيعي كه دست بشر سخت به آنجا ميرسد، انسان را به سوي منابع ديگر ميكشاند، منابع اطلاعاتي همچون اينترنت و شبكههاي جهاني تلويزيوني و راديويي. و اين آغازي است براي گسترش شايعهاي كه با وجود تكذيب شدن از سوي منابع علمي اخترشناسي، هنوز انتظار خيلي از مردم را حريصانه به دنبال خود ميكشاند.
* آغاز ماجرا
داستان به هشت سال پيش باز ميگردد. 27 آگوست ۲۰۰۳، نويد شبي زيبا را براي مردم سراسر كره زمين داشت. سيل عظيمي از رصدگران و مشتاقان خود را آماده عكاسي، رصد و ثبت پديدهاي نادر كرده بودند. پديدهاي كه پيش از اين، حدود ۶۰ هزار سال قبل غارنشينان ساكن زمين نيز، آن را تجربه كرده بودند. تجربه بينظير درخشان شدن خداي جنگ!
خبر از اين قرار بود: سياره بهرام (سياره سرخ فام مريخ) به اوج درخشش و نزديكترين فاصله مداري ممكن خود به زمين ميرسد! تمام ماجرا همين بود و فقط مريخ قرار است نسبت به قبل قدري پرنورتر ديده شود.
و امروز نيز داستان به گونهاي ديگر در حال تكرار است و اين بار خبر از درخشش مريخ به اندازه ماه در تاريخ پنجم شهريور است. خبري كه در چند هفته اخير از سوي برخي منابع علمي در حال تكذيب است اما برخي ديگر از منابع خبري نيز همچنان بر صحت اين خبر تاكيد دارند.
* يك اشتباه و اين همه دردسر...
خسرو جعفريزاده، رئيس انجمن نجوم اهواز نيز با رد اين خبر كه از ماهها پيش در اينترنت دست به دست شده است، ميگويد: ياهو چندي پيش خبري را روي سايت خود قرار داده بود كه به اشتباه توسط برخي ترجمه و در اختيار مردم قرار گرفت.
وي ميافزايد: در ترجمه اين خبر آمده كه به صورت همزمان دو ماه در آسمان ديده خواهد شد؛ اولي ماه و ديگري مريخ. و اين بدان معني است كه فاصله مريخ و ماه تا زمين برابر ميشود. اين پيشامد از نظر قانون مكانيك سماوي (مكانيك منظومه شمسي) به هيچ عنوان ممكن نيست و ميتوان گفت اگر اين اتفاق شدني باشد، كل منظومه شمسي نابود ميشود.
جعفريزاده به دردسرساز بودن سياره مريخ از ابتدا تاكنون اشاره ميكند: فيلمهايي كه درباره سياره مريخ ساخته شده، تصاويري كه درباره مشاهدات برخي از كاوشگران ارائه شده و همچنين تلاش براي اثبات حيات در اين سياره، باعث شده تا هر روز شاهد خبري تازه درباره اين سياره، در رسانهها باشيم.
وي ميگويد: روز پنجم شهريورماه امسال و سیاره مریخ از قدر 1.4 به مانند ستارهای کوچک و ماه به شکل هلال در قبل از طلوع خورشید دیده خواهند شد.

جعفريزاده خاطرنشان ميكند: البته اين اتفاق به راحتي در اهواز قابل رويت نيست؛ اما در ساير شهرهاي ايران ميتوان آن را مشاهده كرد. رئيس انجمن نجوم اهواز به گسترش شايعات در بين مردم اشاره ميكند و ميگويد: متاسفانه مردم ايران فقط به تيتر مطالب و اخبار، توجه ميكنند و اين خود عاملي براي ساخت شايعه و گسترش آن ميان مردم ميشود.
جعفريزاده ميافزايد: جالب است كه راديو و تلويزيون ايران نيز به پخش اين خبر كذب اقدام كرده است. شبكه چهار صدا و سيما ايران كه به عنوان شبكهاي علمي شناخته ميشود، اخيرا در اقدامي باورنكردني همين خبر را اعلام كرد.
وي ميگويد: مردم ميتوانند براي اطمينان يافتن از اين اخبار به سايتهاي رسمي مراجعه كنند. سايتهايي در اين زمينه فعاليت دارند كه مهمترين رويدادهاي ايران و جهان را منتشر ميكنند.
جعفريزاده ميافزايد: جالب است كه راديو و تلويزيون ايران نيز به پخش اين خبر كذب اقدام كرده است. شبكه چهار صدا و سيما ايران كه به عنوان شبكهاي علمي شناخته ميشود، اخيرا در اقدامي باورنكردني همين خبر را اعلام كرد.
وي ميگويد: مردم ميتوانند براي اطمينان يافتن از اين اخبار به سايتهاي رسمي مراجعه كنند. سايتهايي در اين زمينه فعاليت دارند كه مهمترين رويدادهاي ايران و جهان را منتشر ميكنند.