آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
 یکی از جذابیت های علم ستاره شناسی رخ دادن پدیده هایی بسیار نادر در آن است که شاید یک انسان در طول عمر خود موفق به دیدن آنها نشود؛یکی از نادر ترین این پدیده ها گذر سیاره ناهید ازمقابل خورشید است که ممکن است در یک قرن حتی یکبار هم روی ندهد.

این پدیده شبیه به خورشید گرفتگی است با این تفاوت که بجای قرص بزرگ ماه سیاره ی ناهید جلوی قسمتی از نور خورشید را سد میکند ومانند خال سیاهی آرام آرام از روی خورشید عبور میکند.در ایران در بامداد روز 17خرداد ما شاهد عبور سیاره ی ناهید از مقابل خورشید برای آخرین بار در طول عمر خود بودیم چرا که گذر بعدی این سیاره 105.5 سال دیگر رخ خواهد داد.در این روز اگر از هنگام طلوع خورشید تا حدود سه ساعت بعد نگاهی به خورشید می انداختید(البته با ابزار ها یا عینک های ایمن)خال سیاه نسبتا کوچکی را میدید که از میانه های خورشید در حال حرکت به سمت بیرون خورشید بود(در ایران مراحل ورود ناهید به خورشید دیده نمیشد).

 

 

 این پدیده نادر باعث شده بود گروه های عمومی و تخصصی بسیاری از سراسر دنیا به مکان های مناسب رصدی بروند و این پدیده را برای آخرین بار در عمر خود رصد و ثبت کنند. یکی از این گروه ها گروه ستاره شناسی هفشجان بود که همزمان با سایر گروه های رصدی به شکار این پدیده شتافتند.کار شناسایی محل مناسب رصد از چند روز قبل از برنامه شروع شد و در نهایت پارک معلم هفشجان به عنوان محل برگزاری رصد انتخاب شد.از ساعت هایی آغازین روز چهارشنبه 17خرداد فعالیت اصلی گروه شروع شد و پس از تست نهایی ایمنی,ابزار ها در ساعت 5 صبح(یک ساعت قبل از طلوع خورشید)در محل مناسب آماده ی شکار این پدیده به صورت مستقیم و غیر مستقیم بودند. ابزار های گروه شامل یکدستگاه تلسکوپ 10اینچ دابسونی ایمن شده با فیلترمایلار جهت رصد مستقیم و یکدستگاه تلسکوپ شکستی 70میلی متر برای رصد غیرمستقیم گذر بودند. قبل از طلوع خورشید اعضای گروه مشغول رصد ماه بودند اما با پدیدار شدن رنگ قرمز افق شرقی که خبر از نزدیک بودن زمان طلوع خورشید میداد تلسکوپ ها به سمت محل طلوع خورشید نشانه رفتند و با فیلتر گذاری آماده رصد خورشید و خال سیاهش شدند.

 

 

هنگامی که خورشید تقریبا تا نیمه سر از افق برآورده بود خال سیاه زهره و لکه های خورشیدی که به زیبایی آن از پشت فیلتر افزوده بودند کم کم نمایان شدند و اولین دقایق از آخرین گذر قرن رقم خورد که بسیار هیجان انگیز بودند...

 

 

 

کم کم عده ای از مردم هم که برای ورزش صبحگاهی به پارک آمده بودند پس از آشنایی با این پدیده و چگونگی وقوع آن به رصد آن پرداختند.کم کم با نزدیک شدن به ساعت 9صبح و زمان برخورد های سوم و چهارم اشتیاق دیدن گذر بیشتر و بیشتر میشد تا در نهایت با برخورد سوم در ساعت 9 و7دقیقه و برخورد چهارم در ساعت 9و24دقیقه صبح همراه با احساسی از خوشحالی بخاطر دیدن گذر و ناراحتی بخاطر ندیدن دوباره ی آن پایان یافت. پس از پایان یافتن گذر دقایقی هم با رصدی دقیق تر از لکه های خورشیدی سپری شد و در نهایت عکس یادبود گذر زهره 1391 اعضای اصلی گروه و پایان برنامه در ساعت 10صبح.

 

 

 

 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد