رصدخانه ملی ایران به عنوان اولین رصدخانه پژوهشی كشور، اولین گام بزرگ كشور برای ایجاد زیر ساختهای پژوهشی در نجوم و كیهان شناسی رصدی است كه حاصل آن تشكیل و رشد گروههای پژوهشی و ایجاد بخشهای توسعه فناوری خواهد بود.
طرح رصدخانه ملی ایران در سال 1378 به عنوان یكی از طرح های كلان علمی در شورای پژوهشهای كشور مطرح شد و مكانیابی رصدخانه از همان سالها آغاز شد. روندی كه با عدم اختصاص بودجه مناسب با افت و خیزهای فراوان همراه بود.
با تصویب طرح رصدخانه ملی در زمره طرحهای كلان ملی فناوری در اسفند ماه 87 و رفع مشكلات مالی طرح، روند پیگیری آن شتابی دوچندان گرفت تا سرانجام در اواسط سال جاری پس از سالها تلاش و بررسی شرایط 40 قله در نواحی مختلف كشور، فرآیند پیچیده و حساس مكانیابی رصدخانه به پایان رسید و از میان دو قله «گرگش» و «دینوا» در منطقه كاشان كه واجد بیشترین ارزش نجومی در كشور هستند، «گرگش» به عنوان میزبان نخستین تلسكوپ و رصدخانه ملی ایران انتخاب شد.
وی با بیان این كه سازه استوانهای نوك قله برای نصب تلسكوپ از آلومینیوم به همراه مصالح ساختمانی ساخته میشود افزود: شكل كلی محفظه تلسكوپ توسط مهندسان ایرانی طراحی شده كه به شكل استوانهیی به قطر 10 متر و به طول 23 متر است كه بالای آن یك گنبد قرار دارد كه در نهایت با تغییرات كوچك همین طرح عملیاتی خواهد شد.
