
محققان از جولای 2000 میلادی به مدت 7سال ، نیمكره شمالی آسمان را با استفاده از رصدخانه پرتو كیهانیMilagro مورد مطالعه قرار دادند.این رصدخانه به دلیل زیرنظرگرفتن سراسر آسمان نیمكره شمالی ، در نوع خود بی نظیر است.Milagro به علت طراحی و میدان دیدش ، توانست بیش از 200 بیلیون برخورد پرتو كیهانی با زمین را ثبت كند.

Brenda Dingus ،از همكاران این مطالعه،میگوید:نکته منحصر به فرد رصد خانه ما دراین است كه می توانیم رویدادهای با انرژی پایین را كشف وشناسایی كنیم همانطوركه توانستیم به ثبت كافی برخوردهای پرتوكیهانی برای َمشاهده تراكم های ناچیز از نظر آماری كه از 2 ناحیه متمایز از آسمان سرچشمه می گیرند بپردازیم.
به دلیل توان Milagro در ثبت تعداد زیادی رویداد پرتو كیهانی ،محققان برای نخستین بارتوانستند نقاط اوج آماری در تعداد رویداد های پرتو كیهانی كه از نواحی معینی در آسمان نزدیك صورت فلكی جبار نشأت می گیرند را مشاهده كنند.ناحیه دارای بالاترین كانون بحران پرتوكیهانی،ناحیه ای متمركز در بالا واز نظر ظاهری ، سمت راست جبار نزدیك صورت فلكی گاو است.كانون بحران دیگر ناحیه ای به شكل كاما و در ظاهر نزدیك صورت فلكی جوزا است.
اما محققان در مورد مكان دقیق منابع پرتوهای كیهانی مطمئن نیستند.به گفته Goodman مسیر این پروتونها به زمین توسط میدان مغناطیسی راه شیری منحرف می شود و بنابراین نمیتوان گفت دقیقا از كجا سرچشمه می گیرند.سوال مهم دیگر این است كه آیا مناطق این تراكم كه با Milagro مشاهده شده اند حاكی از وجود منبعی از پرتوهای كیهانی اند و یا نتیجه اثر ناشناخته دیگری درنزدیكی ماست.
ساخت نسل دوم و جدید رصدخانه پرتو كیهانی كه ممكن است معمای منشأ پرتوهای كیهانی را حل كند ،پیشنهاد شده است.این طرح در ارتفاعات مكزیك ساخته خواهد شد.