آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
در شبهای پایانی فصل تابستان، صورتهای فلکی تابستانی به افق غربی نزدیکتر می شوند و  کم کم با آسمان شامگاهی خداحافظی خواهند کرد. در بین این صورتهای فلکی اجرامی کم نور هستند که به سنگهای سرگردان منظومه شمسی یا همان سیارکها مشهورند. وستا، متیس، پالاس، آریادنه و سرس از جمله سیارکهای مناسب برای رصد در این شب ها محسوب می شود.
در این خبر که مربوط به بخش رصد آسمان شب است، سیارکهای وستا و متیس را برگزیده ایم که از قدر و موقعیت رصدی مناسبی برخودار هستند. برای رصد این دو سیارک شما رصدگران می بایست در بین ساعتهای 11 الی 1 بامداد منتظر طلوع صورت فلکی قیطس و بز ( حمل ) باشید.

سیارک وستا که آن را را شماره 4 می شناسید، یکی از سیارکهای بسیار نورانی در آسمان شب است. به گونه ای که در بهار سال گذشته این سیارک را از قدر 5.5  در صورت فلکی حیه ( مار افسای ) قابل رویت بود. این سیارک هم اکنون از قدر 7.1 در قسمت سر صورت فلکی قیطس قرار دارد. مسیر حرکت این سیارک در بین ستارگان از شرق به غرب است. برای رصد این سیارک می توانید ازدوربین های دوچشمی متوسط نیز استفاده کنید. اما اگر به دنبال رصد بسیار دقیق این سیارک و تحقیق درباره مسیر حرکت آن هستید، می بایست از تلسکوپ های مناسب و قوی بهره ببرید.
 
تصویر نمای باز از محل قرار گیری سیارکها
 
سیارک متیس نیز یکی دیگر از سیارک های مناسب در نزدیکی سیارک وستا است. این سیارک نهمین سیارک کشف شده در آسمان زیبای شب بوده که دارای قدر کمتری نسبت سیارک وستا است. متیس درصورت فلکی بز ( حمل ) قرار دارد و مسیر سیارک متیس دارای حرکت بسیار جالبی است، حرکت رجعی. دلیل این موضوع عقب افتادن این سیارک از زمین است و به همین دلیل مسیر حرکت آن در اوخر شهریور و اوایل مهر از غرب به شرق و سپس برعکس خواهد شد. رصد این رویداد به کمی پشتکار نیاز دارد تا شما رصدگران با تهیه نقشه از مکان رصد آن این حرکت را ثبت کنید. قدر این سیارک در حدود 9.7 است و برای رصد آن به نقشه مناسب و تلسکوپ مناسب نیاز است.
 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد